12.05.2025
S-ryhmän muodostavat osuuskaupat ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) tytäryhtiöineen. S-ryhmän veroton vähittäismyynti vuonna 2024 oli 14 288 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edelliseen vuoteen verrattuna 0,6 prosenttia.
S-ryhmässä oli joulukuun lopussa 2 036 toimipaikkaa, kun niitä oli 2 007 edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Alueosuuskauppoja oli 19 ja paikallisosuuskauppoja kuusi.
S-ryhmän bonusjärjestelmään kuuluviin osuuskauppoihin liittyi vuoden 2024 aikana 121 866 uutta asiakasomistajaa. Osuuskauppojen jäsenmäärä oli vuoden lopussa 2 653 271.
S-ryhmän investoinnit olivat 938 miljoonaa euroa, kun ne edellisvuonna olivat 659 miljoonaa euroa.
S-ryhmän yhteenlaskettu konsolidoimaton tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 586 miljoonaa euroa voitollinen, kun tulos edellisenä vuonna oli 474 miljoonaa euroa.
Osuuskauppojen yhteenlaskettu tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 495 miljoonaa euroa voitollinen, kun se edellisenä vuonna oli 401 miljoonaa euroa. SOK-yhtymän tulos ennen veroja (IFRS) oli 91 miljoonaa euroa voitollinen, kun se edellisenä vuonna oli 73 miljoonaa euroa voitollinen.
Osuuskauppa Maakunnan vuoden 2024 toimintaympäristössä muutokset olivat maltillisia. Yleinen talouden kehitys ja kuluttajien heikentynyt luottamus omaan talouteen vaikutti selkeästi osuuskaupan liikevaihdon kasvuun, joka oli vuonna 2024 varsin maltillista. Heikentynyt ostovoima näkyi etenkin käyttötavarakaupassa. Päivittäistavarakaupassa asiakkaiden ostokäyttäytymisessä siirtyminen edullisempiin tuotevaihtoehtoihin jatkui edelleen. Vuoden 2024 aikana Kajaanissa avattiin kilpailijoiden toimesta yhdeksän ravitsemiskaupan yksikköä. Tämä kilpailutilanteen muutos vähensi ravitsemiskaupan myyntiä verrattuna edelliseen vuoteen. Myynnin menetyksestä huolimatta ravitsemiskauppa pystyi hyvällä toiminnallisella reagoinnilla parantamaan tulostaan. Majoituskaupan myynnin laskuun merkittävin vaikutus oli Break Hotel Vuokatin uudistusinvestointi, jonka vaikutuksesta suuri osa huonekapasiteetista oli poissa myynnistä suuren osan vuotta 2024.
Pitkällä aikajänteellä Maakunnan riskit liittyvät edelleen väestömäärän supistumiseen, väestön ikääntymiseen ja keskimääräistä alempaan ostovoiman määrään asukasta kohden. Työvoiman saatavuudessa on myös näköpiirissä haasteita kaikilla toimialoilla.
Osuuskauppa Maakunnan liikevaih-to toteutui 216,2 miljoonan euron suuruisena. Liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 0,7 miljoonaa euroa (0,3 prosenttia). Liikevaihto kasvoi polttonestetoimialaa lukuun ottamatta kaikilla toimialoilla.
Vuoden 2024 ylijäämä rahoituserien jälkeen oli 10,8 miljoonaa euroa (4,9 prosenttia liikevaihdosta). Ylijäämä kasvoi edellisestä vuodesta 1,3 miljoonaa euroa. Edellisen vuoden ylijäämä oli 4,4 prosenttia liikevaihdosta.
Sijoitetun pääoman tuotto oli 10,9 prosenttia ja omavaraisuusaste 81,9 prosenttia. Edellisenä vuonna sijoitetun pääoman tuotto oli 10,8 prosenttia ja omavaraisuusaste 80,3 prosenttia.
Taloudellisen aseman kehitystä kuvaavat tunnusluvut ilmenevät tilinpäätöksen liitetiedoista.
YYmpäristöasioissa Osuuskauppa Maakunta noudattaa kestävän kehityksen periaatteita ja on sitoutunut S-ryh-män keväällä 2020 julkaistuun ilmastotavoitteeseen. Kunnianhimoisen tavoitteen mukaisesti ilmastopäästöjä vähennetään 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2030 loppuun mennessä. Vuoden 2024 loppuun mennessä päästöjen vähennys vuoden 2015 vertailutasoon nähden oli noin 85 %. Vuonna 2025 toiminnan on tarkoitus olla hiilinegatiivista, eli sitoa ilmasta enemmän hiiltä, kuin sinne tuottaa. Vuoden 2025 hiilinegatiivisuustavoitetta tuetaan vuodelle 2025 budjetoiduilla talotekniikan ja energiatehokkuuden uudistushankkeilla.
Vuoden 2024 aikana myymälöiden kylmäjärjestelmiä uudistettiin energiatehokkaiksi hiilidioksidijärjestelmiksi S-Market Ristijärvellä ja S-Market Kuhmo Koulukadulla. Näiden kahden myymälän kylmäjärjestelmien uudistuksen myötä kaikissa Osuuskauppa Maakunnan marketeissa on käytössä energiatehokkaat ja päästöttömät kylmäjärjestelmät. Osuuskauppa Maakunta oli kaikista Suomen alueosuuskaupoista ensimmäinen, jossa kaikki kylmäjärjestelmät ovat hiilidioksidijärjestelmiä.
Osuuskauppa Maakunnalla on toiminnassa seitsemän aurinkosähkövoimalaa, jotka sijaitsevat Prismassa ja ABC Lohtajan liikenneasemalla sekä Suomussalmen, Kuhmon, Hyrynsalmen, Komiahon ja Vuokatin S-marketeissa. Aurinkovoimalat tuottavat merkittävän osan kyseisten toimipaikkojen sähköenergiasta. Yhteensä noin 3300 aurinkopaneelia sisältävät järjestelmät tuottavat noin 50 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisen kulutuksen verran päästötöntä sähköenergiaa.
Jätteiden käsittelyn huomioiminen on keskeisessä roolissa ympäristö- ja vastuullisuustavoitteiden osalta. Vuonna 2024 jätteiden käsittelyn kierrätysaste oli lähes 80 %. Asiakkaiden osallistumista omien jätteiden asianmukaiseen käsittelyyn ja kierrätykseen helpottavat seitsemän marketin yhteydessä toimivat lajiteltujen jätteiden keräyspisteet.
Sähköautojen ABC latausasemaverkosto tarjoaa sähköautoilijoille mahdollisuuden ladata autojaan S-ryhmän sähköenergiaa toimittavan S-Voiman pääosin uusiutuvalla sähköntuotannolla tuotetulla sähköllä. S-Voiman sähköntuotannosta noin 80 prosenttia on tuulivoimalla tuotettua sähköä
Osuuskauppa Maakunnan latausasemaverkosto kattaa kaikki Kainuun kunnat lukuun ottamatta Ristijärveä. Latausasemaverkostossa on yhteensä 88 latauspistettä. Kaikilla asemilla voi ladata 150 kW teholla. Vuoden 2024 aikana Prisman ABC-latausaseman ja ABC Lohtajan latausaseman tehot nostettiin 400 kW tehoon.
Osuuskaupan 216,2 miljoonan euron liikevaihdosta 1,2 miljoonaa euroa oli vuokra- ja muita palvelutuottoja. Loppuosa jakaantui toimialoittain seuraavasti (suluissa kehitys edellisestä vuodesta):
Tilikauden suoriteperusteiset investoinnit olivat 10,5 miljoonaa euroa (4,9 prosenttia liikevaihdosta). Vuonna 2023 investoinnit olivat 10,1 miljoonaa euroa (4,7 prosenttia liikevaihdosta).
Break Hotel Vuokattiin sekä Ristijärven, Puolangan ja Kuhmo Koulukadun S-marketteihin tehtiin mittavat investoinnit vuoden 2024 aikana. Lisäksi toimipaikkaverkostossa toteutettiin useita pienempiä korjaus- ja uudistusinvestointeja.
Olennaisia käyttöomaisuuden myyntejä ei ollut.
Maksuvalmius oli koko vuoden hyvä. Nettorahoitustuotot suhteessa liikevaihtoon olivat +0,6 prosenttia, kun ne edellisenä vuonna olivat +0,3 prosenttia. Osuuskaupan likvidit varat olivat vuoden lopussa 21,7 miljoonaa euroa, kun ne edellisen vuoden lopussa olivat 16,3 miljoonaa euroa.
Vuoden aikana Osuuskauppa Maakuntaan liittyi 1 366 uutta asiakasomistajaa. Vuoden 2024 lopussa asiakasomistajia oli yhteensä 35 877, joka on 437 enemmän kuin vuotta aiemmin. Bonusmyynti oli 182,7 miljoonaa euroa, jossa on vähennystä edelliseen vuoteen 1,2 miljoonaa euroa. Bonusmyynnin osuus kokonaismyynnistä oli 69,8 prosenttia. Kainuulaistalouksista 84,4 prosentilla on S-Etukortti. Jäsentaloudet saivat Bonuksia yhteensä 7,2 miljoonaa euroa, joka on 0,1 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.
Osuuskunnalla on yksi osuuslaji. Osuuksiin ei liity erityisehtoja.
Osuuspääoma koostuu jäsenten maksamien osuuspääomaan kirjattujen osuusmaksujen yhteenlasketusta määrästä osuuskauppaan. Vuoden 2015 alusta lähtien sekä jäseneksi liittyneiden että takaisin maksetut osuusmaksut on kirjattu sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon sisältyvään osuusmaksurahastoon.
Tilikauden aikana on palautettu osuuskunnan sääntöjen mukaisesti eronneille tai erotetuille jäsenille heidän maksamansa osuusmaksut välittömästi. Palautettujen osuusmaksujen lukumäärä oli 929 kpl ja osuus kaikista osuuksista 2,6 prosenttia. Palautettuja osuusmaksuja vastaavat osuudet on mitätöity. Osuudesta maksettu vastike vastaa jäsenen eroamishetkellä kertynyttä osuusmaksua, joka täyteen maksaneilla jäsenillä on 100 euroa. Palautettujen osuusmaksujen yhteismäärä oli 90 470,75 euroa.
Asiakasomistajien kokonaislukumäärä 31.12.2024 oli 35 887, jossa on lisäystä edellisvuoteen verrattuna 1,2 prosenttia.
Vuoden 2024 lopussa Osuuskauppa Maakunta työllisti suoraan 479 henkilöä, joka on 22 henkilöä vähemmän kuin edellisenä vuonna. Henkilöstöstä on kokoaikaisia 22,3 prosenttia ja osa-aikaisia 77,7 prosenttia. Henkilöstö jakautui toimialoille seuraavasti:
Suoriteperusteiset palkat olivat 16,0 miljoonaa euroa, kun edellisenä vuonna ne olivat 15,9 miljoonaa euroa ja toissa vuonna 14,4 miljoonaa euroa. Koko henkilöstö on tulospalkkauksen piirissä. Henkilöstön keski-ikä oli vuoden lopussa 37,1 vuotta.
Henkilöstötutkimusyhtiö Eezy Flow myönsi Osuuskauppa Maakunnalle Suomen innostavimmat työpaikat-tunnustuksen syksyllä 2024 tehdyn työyhteisötutkimuksen perusteella.
Koulutukseen käytettiin 218 522,65 euroa ja koulutuksen piirissä oli 31,1 % koko henkilöstöstä..
Toimialojen ja tulosyksiköiden operatiiviset tulokset on laskettu aiheuttamisperiaatteen mukaisesti kuitenkin niin, että sisäinen korkokanta on 4,0 prosenttia.
Päivittäis- ja käyttötavarakaupan operatiivinen tulos oli 5,0 miljoonaa euroa, joka on 3,1 prosenttia liikevaihdosta. Vuonna 2023 operatiivinen tulos oli 5,1 miljoonaa euroa (3,2 prosenttia liikevaih- dosta).
Polttoneste- ja sähkölatauskaupan operatiivinen tulos oli 1,2 miljoonaa euroa, joka on 3,5 prosenttia liikevaihdosta. Vuonna 2023 tulos oli 0,9 miljoonaa euroa (2,4 prosenttia liikevaihdosta).
Matkailu- ja ravitsemiskaupan operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa, joka on 6,3 prosenttia liikevaihdosta. Vuoden 2023 tulos oli 1,3 miljoonaa euroa (7,2 prosenttia liikevaihdosta).
Vuonna 2024 erityisesti geopoliittiset jännitteet varjostivat jo virinnyttä talouden kasvua ja aiheuttivat edelleen globaalisti epävarmuutta kehitykseen. Toimintaympäristön volatiilisuus jatkuu samoista syistä myös kuluvana vuonna. Suomen talouden näkymät ovat kuitenkin hienoisesti kohentumassa, vaikka Euroopan tasolla kasvu on yhä verrattain hidasta.
Suomi lähti vuoteen 2024 taantumassa. Hintojen ja korkojen nousut olivat jo pidempään rokottaneet kotitalouksien ostovoimaa. Vaikka alkuvuonna yksi-
tyinen kulutus oli nousussa, jäi kasvu koko vuoden osalta vaisuksi. Kuluttajien luottamus pysyi koko vuoden hyvin matalalla tasolla, ja hallituksen talouden sopeutustoimina päättämät arvonlisäveron korotukset toivat uuden rasitteen ostovoimalle. Vuoden edetessä kuluttajien epävarmuutta lisäsi myös työllisyyden heikentyminen. Positiivisia signaaleita taloudessa olivat muun muassa hidastunut inflaatio ja korkojen laskun jatkuminen, jotka osaltaan paransivat ostovoimaa.
Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat Suomessa keskimäärin 1,6 prosenttia vuonna 2024. Kuluttajahintojen nousu hidastui selvästi vuoden 2024 aikana. Syksyllä yleisen arvonlisävero- kannan muutos kuitenkin nosti useiden tavaroiden ja palveluiden hintoja. Arvonlisäveron korotukset jatkuvat myös vuonna 2025. Valtiovarainministeriö (VM) arvioi välillisen verotuksen muutosten kiihdyttävän inflaatiota suoraan yhteensä noin 0,9 prosenttiyksikköä vuosina 2024–2026. VM arvioi joulukuun ennusteessaan Suomen inflaation jatkavan edelleen hidastumista reiluun yhteen prosenttiin vuonna 2025. Inflaation odotetaan nousevan reiluun puoleentoista prosenttiin vuosina 2026 ja 2027.
VM:n mukaan Suomen bruttokansantuote (BKT) supistui 0,3 prosenttia vuonna 2024. Inflaation hidastumisen ja korkojen laskun odotetaan tukevan kulutusta ja investointeja kuluvana vuonna. BKT:n kasvun ennustetaan nopeutuvan 1,6 prosenttiin vuonna 2025 ja 1,5 prosenttiin vuosina 2026 ja 2027.
Vuoden 2025 talouden näkymät ovat haastavat ja ilmassa on edelleen paljon epävarmuuksia. Suomessa taantuma näyttäisi jääneen taakse ja talous toipuu, vaikka kasvu on vielä hidasta. Inflaation hidastumisen, korkojen laskun sekä ostovoiman kohenemisen odotetaan lisäävän kotitalouksien tuloja ja vahvistavan kulutusta. Myös yritysten investointien odotetaan kääntyvän kasvuun kuluvan vuoden aikana. Talouden sopeutustoimet jatkuvat, ja uudet arvonlisäverojen korotukset heijastuvat suoraan yksityiseen kulutukseen. Kulutuksen kasvua hillitsee myös työllisyyden heikentyminen.
Kansalaisten epävarmuus tulevasta kehityksestä näkyy edelleen heikkona luottamuksena niin omaan kuin Suomen talouteen, mikä osaltaan saattaa edelleen laskea kulutuskysyntää. Lisäksi työmarkkinoiden epävakaus tuo omat haasteensa vuoteen 2025.
Matkailu- ja ravitsemiskaupan osalta kysynnän odotukset ovat paremmat kuin edellisenä vuonna. Hotellien liikevaihdon odotetaan kehittyvän positiivisesti korkeamman keskihinnan ja käyttöasteen kautta. Ravitsemiskaupassa kysynnässä nähdään edelleen heikentymistä verrattuna edelliseen vuoteen. Matkailu- ja ravitsemiskaupan kysyntää ja myynnin kasvua hidastavat edelleen kuluttajien ostovoiman lasku sekä Kajaanin ravitsemiskaupassa kiristynyt kilpailutilanne. Myös Venäjän hyökkäyssodan mukanaan tuomat vaikutukset näkyvät edelleen matkailu- ja ravitsemiskaupassa. Henkilöstön saatavuus on kaikilla toimialoilla hieman parantunut.
Liikeylijäämän ennakoidaan laskevan vuonna 2025 edelliseen vuoteen verrattuna, mutta säilyvän edelleen hyvällä tasolla. Liikeylijäämään vaikuttavat yleisesti taloudellisen tilanteen suunta, inflaation ja kuluttajien ostovoiman kehitys sekä investoinnit.
Investointeihin on vuodelle 2025 varattu 13,5 miljoonaa euroa. Pääkohteina investoinneissa ovat Break Sokos Hotel Vuokatin uudistuksen loppuun vieminen, Vuokatin Hovinrannan investointihankkeen käynnistäminen sekä Prisma Kajaanin talotekniikkaan ja myymälätilaan tehtävät muutokset.
12.05.2025 |
12.05.2025 |
06.05.2025 |