12.10.2015
Vastuullisnäkökulmat ohjaavat työvaatehankintoja – aina uusien asujen materiaalivalinnoista vanhojen vaatteiden kierrätykseen. Kuinka vastuullisuutta vaalitaan S-ryhmän mara-työasuissa?
S-ryhmän hotelleissa ja ravintoloissa jokaisella työntekijällä on 2–3 työvaatekertaa, jotka koostuvat useista osasista. Kokonaisuudessaan puhutaan kymmenistä tuhansista tuotteista.
– Esimerkiksi Original by Sokos Hotels -työvaatemallistossa on eri asukokonaisuudet vastaanottoon, tarjoiluun ja kerroshoitoon sekä naisille että miehille. Mallistoon kuuluu noin 25 tuotetta, kuten eri työtehtäviin sopivat housut, hameet, liivit, jakut, mekot, puserot, tunikat, essut sekä asusteet, konseptipäällikkö Markus Siitonen SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta listaa.
Keskimäärin koko työvaatemallisto uusitaan S-ryhmän marassa ketjusta riippuen 3–5 vuoden välein, tarpeen mukaan.
Työntekijöiden ja ketjupäällikön lisäksi prosessissa ovat alkuvaiheesta asti mukana S-ryhmän työvaatehankinnoista vastaavan Meiran Novan sekä toimittajan edustajat.
Ekologisia materiaaleja
– Suosimme eurooppalaisia, laadukkaita ja testattuja työvaatemateriaaleja, jotka on tuotettu vastuullisesti, asiakaspalvelupäällikkö Niina Lepistö Meira Novalta kertoo.
Materiaalien valinnassa ekologisuus on tärkeässä roolissa, olipa kyseessä mikä mara-ketju tahansa.
– Presso-ketjun paidoissa on käytetty SecondLife-kankaita, joissa hyödynnetään kierrätysmuovipulloja. Presson essuissa taas käytetään Ecolabel-kankaita, joiden tuotantoprosessi on mahdollisimman ympäristöystävällinen. Nimikyltit on valmistettu suomalaisesta puusta Suomessa, Lepistö havainnollistaa.
Mara-työvaatteet suunnitellaan ja valmistetaan suurelta osin Suomessa tai Virossa.
– Esimerkiksi Original-hotellien koko työvaatemallistolla on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Design from Finland -merkki. Vaatteet valmistetaan suomalaisvalmistaja Topper Uniformin omassa Viron tehtaassa. Osa erikoistuotteista teetetään virolaisilla alihankkijoilla, mutta Topper Uniform valvoo ja ohjaa niidenkin tuotantoa, Niina Lepistö kertoo.
Olennaista valmistusprosessissa on tuotantoerien optimointi, jolloin hävikki on mahdollisimman vähäistä.
27.08.2024 |
27.08.2024 |
16.07.2024 |