Takaisinveto: Rainbow Smoothie Hedelmä, ananas-mango-papaija (pakaste)


17.02.2015

SOK vetää pois markkinoilta Rainbow Smoothie Hedelmä (ananas-mango-papaija) pakastehedelmäsekoituksen. Tuotetta on myyty EAN-koodilla 6414893109001. Takaisinveto koskee kaikkia myynnissä olevia päiväyksiä kyseisestä pakasteesta.

Rainbow Smoothie Hedelmä (ananas-mango-papaija) pakastehedelmäsekoituksia on myyty S-ryhmän ruokakaupoissa kautta maan. Myynnissä on myös muita Rainbow Smoothie Hedelmä –sekoituksia. Takaisinveto koskee kuitenkin vain papaijaa sisältävää tuotetta.
 
Tuote vedetään pois myynnistä, koska ananas-mango-papaija –hedelmäsekoituksen sisältämä papaija on Intiassa viljeltävää GMO-lajiketta. Kyseistä lajiketta myydään EU:n ulkopuolella. Sen myynti ei kuitenkaan ole sallittua EU:n alueella.  
 
Kuluttajia pyydetään hävittämään tuote ja palauttamaan tyhjä pakkaus ensisijaisesti ostopaikkaan tai omien yhteystietojen ja tilitietojen (IBAN-numero ja tilinhaltijan nimi) kanssa postimaksutta osoitteeseen: S-Kuluttajaneuvonta, Tunnus 5020470, 00003 VASTAUSLÄHETYS. Ostos hyvitetään.
 
Pahoittelemme tapahtunutta.
 

 

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

Missä Rainbow Smoothie Hedelmä –pakastehedelmiä on myyty?

Tuotteita on myyty S-ryhmän ruokakaupoissa laajasti ympäri Suomen.

Miksi tuote vedettiin pois myynnistä?

Tuote vedetään pois myynnistä, koska ananas-mango-papaija –hedelmäsekoituksen sisältämä papaija on Intiassa viljeltävää GMO-lajiketta. Kyseistä lajiketta myydään EU:n ulkopuolella. Sen myynti ei kuitenkaan ole sallittua EU:n alueella. 

Onko tuote minulle vaaraksi? Olen ehtinyt tehdä kyseistä smoothieta ennen kuin tiesin takaisinvedosta.

Elintarvikkeiden raaka-aineina käytettävät muuntogeeniset kasvilajikkeet käyvät läpi mittavan turvallisuusarvioinnin ennen niiden hyväksymistä käyttöön. Kyseiset lajikkeet ovat yhtä turvallisia elintarvikkeiden raaka-aineina kuin perinteiset verrokkinsa. Smoothiessa käytetystä GMO-papaijasta ei ole kuitenkaan tehty EU:ssa vaadittua turvallisuusarviota. GMO-papaijaa viljellään kuitenkin yleisesti ja myydään monissa EU:n ulkopuolisissa maissa.

Koskeeko takaisinveto muita Rainbow Smoothie Hedelmä –pakasteita?

Ei. Takaisinveto koskee vain papaijaa sisältävää pakastehedelmäsekoitusta.

Miksi kyseistä GMO-lajiketta ei saa myydä EU:ssa?

Smoothiessa käytetystä GMO-papaijasta ei ole tehty EU:ssa vaadittua turvallisuusarviota.

Kuinka varmistatte ettei muissa tuotteissa esiinny GMO-ainesosia?  

Tutkimme omavalvonnassamme kaikki riisiä, maissia, papaijaa sekä soijaa sisältävät tuotteet, joihin kohdistuu GMO-lajikkeiden sekoittumisvaara. Sekoittumisvaaran todennäköisyyttä arvioitaessa huomioidaan tuotteen ja raaka-aineen alkuperämaa.

Mitä muuntogeenisiä kasveja maailmalla viljellään?

Neljä merkittävintä muuntogeenistä kasvilajia ovat soija, maissi, puuvilla ja rapsi. Yleisimmät muunnetut ominaisuudet ovat sietokyky tuhoeläimiä tai torjunta-aineita vastaan. Maailmanlaajuisesti muuntogeenisten kasvien viljely lisääntyy jatkuvasti. Laajimmat muuntogeenisten kasvien viljelyalueet ovat Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Brasiliassa, Intiassa, Kanadassa ja Kiinassa.

Euroopassa on viljelyyn hyväksytty toistaiseksi vain maissikoisaa sietävä maissi. Sitä viljellään pääasiassa Espanjassa.

Mikä on S-ryhmän ruokakauppojen kanta geenimuunteluun?

Tällä hetkellä valikoimissamme ei ole yhtään GMO-ainesosia sisältävää elintarviketta. Kaikki  S-ryhmälle elintarvikkeita toimittavat yritykset ovat sitoutuneet ilmoittamaan meille, mikäli he käyttäisivät tuotteissaan GMO-ainesosia. Kaikki GMO raaka-aineita sisältävät tuotteet myös tulee merkitä erikseen eli tieto GMO:sta tulee löytyä pakkausmerkinnöistä.

Onko valikoimissanne GMO:ta sisältäviä tuotteita?

Ei tällä hetkellä.

Valikoimissamme saa olla EU:n alueella hyväksyttyjä GMO-lajikkeita sisältäviä elintarvikkeita tai rehuja. Mikäli tuote sisältää tällaista GMO-lajiketta, siitä pitää kuitenkin aina olla erikseen mainita tuotteen pakkausmerkinnöissä.

Kuinka GMO:ta valvotaan, miten kyseinen papaija saatiin selville?

Sekä viranomaiset että S-ryhmä itse ottavat pistokoeluontoisesti näytteitä kaikista elintarvikkeista, joissa on tunnistettu GMO-lajikkeiden sekaantumisen vaara.

Kyseisessä papaijatapauksessa tulli otti valvontanäytteen tuotteesta ja se analysoitiin Tullilaboratoriossa.  Lisäksi tutkitutimme itse Saksassa Eurofins-laboratoriossa lisänäytteitä, jotta virheellisten tuote-erien määrä saatiin varmistettua.