Sokos Hotelleissa luonto kiittää – nuoret innovoivat ympäristötekoja


10.05.2016

Sokos Hotellien vastuullisuuskatsaus 2015 on julkaistu.

Kestävän matkailun noustessa yhä tärkeämmäksi arvoksi, kuluttajat ovat valinneet Sokos Hotels -ketjun toistamiseen Suomen vastuullisimmaksi hotellibrändiksi (Sustainable Brand Index 2015). Tunnustuksen takana on hotelliketjun määrätietoinen työ ympäristöasioiden parissa. Viimeisen vuoden aikana 21 Sokos Hotellille on myönnetty kansainvälinen Green Key -ympäristömerkki. Ohjelma on motivoinut niin henkilökuntaa kuin asiakkaita ja sidosryhmiäkin aktiiviseen ympäristötyöhön.

Green Key -merkin saanut hotelli on sitoutunut vähentämään jätteen määrää, tehostamaan energian- ja vedenkulutusta sekä lisäämään ympäristötietoisuutta.

– Sokos Hotelleille Green Key -ohjelma merkitsee kannanottoa kestävän matkailun puolesta. Merkin myötä hotelleissa tehdään monipuolisesti ympäristövalistusta ja esimerkiksi lähiruoan käyttö aamiaisella sekä ekologiseen liikkumiseen kannustaminen ovat saaneet uutta pontta, kertoo konseptipäällikkö Markus Siitonen SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

Innovaatiota opiskelijaprojekteista – Lämpeneekö tulevaisuuden hotelli ruoantähteillä?

Porin Original Sokos Hotel Vaakuna ideoi yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja alueen ympäristöasiantuntijoiden kanssa ympäristönäyttelyn hotelliin. Näyttelyn yhteydessä tehtiin selvitys hotellin ruokahävikistä, josta kävi ilmi, että hotellin aamupalalta jää 116 grammaa ruokajätettä jokaista asiakasta kohden.

– Se tarkoittaa paria aamiaissämpylää tai yhtä banaania joka lautasella, joka päivä. Kun otat ruokaa lautaselle vain sen verran mitä syöt, teet ympäristöteon, sanoo hotellipäällikkö Riina Ojanen Porin Original Sokos Hotel Vaakunasta.  – Ympäristönäyttelyllä saatiin aikaan välittömiä tuloksia. Biojätteen määrä puolittui hotellissa jo kuukauden aikana.

Biojätteiden lajittelu ja jätteen poiskuljetus aiheuttaa hotelleille kustannuksia. Original Sokos Hotel Royal Vaasan hotellinjohtaja Ari-Pekka Soini tutustui hiljattain opiskelijaprojektiin, jossa tutkittiin mahdollisuutta käyttää minibiokaasulaitosta biojätteiden käsittelyyn.

– Tutustumisen myötä syntyi idea. Entä jos ongelmat käännetäänkin ratkaisuiksi? Aamiaislautaselle jääneet ruoantähteethän voisivat tulevaisuudessa tuottaakin hotellihuoneiden lämmitysenergian, miettii Soini.

Hotelli järjesti myös syksyllä 2015 vaasalaisille oppilaitoksille suunnatun energiakilpailun, jossa haettiin innovaatioita energiatehokkuuden parantamiseksi. Kilpailun voitti Vaasan ammattikorkeakoulun ryhmä, jonka ideana oli läsnäoloanturi. Anturilla säädellään huonelämpötilaa hiilidioksidipitoisuuden perusteella.

Matkailijat suosivat vastuullisia yrityksiä

Vuonna 2015 Sokos Hotelleissa majoittui 2,9 miljoonaa asiakasta ja työskenteli 2 700 ammattilaista. Matkailuala työllistää yhteensä 140 000 suomalaista. Matkailualan vaikutus ympäristöön on suuri ja yhä useampi asiakas haluaakin valita vastuullisen matkailuyrityksen.

– Kestävän matkailun edut ovat kiistattomat. Yhä useampi asiakas tekee päätöksensä sen
perusteella, miten kestävästi palveluntuottaja toimii. Haluamme olla hotelliketjuna sen kehittämistyön veturi, sanoo konseptipäällikkö Markus Siitonen SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

Sokos Hotellien vastuullisuuskatsaus 2015 on julkaistu. Tutustu vastuullisuustekoihin täällä:

https://www.sokoshotels.fi/fi/tietoa-meista/vastuullisuus-sokos-hotelleissa

Lisätietoja:

Markus Siitonen, konseptipäällikkö, Sokos Hotels / SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus, puh. 050 3663 942, markus.siitonen@sok.fi

Ari-Pekka Soini, hotellinjohtaja, Original Sokos Hotel Royal Vaasa, puh. 040 505 5522

Riina Ojanen, hotellipäällikkö, Original Sokos Hotel Vaakuna, Pori, puh. 041 462 5535