SOK:n Heikkilä: Arvolisäveron korottaminen ei ole nyt vaihtoehto


28.01.2016

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä varoittaa lähtemästä arvonlisäverojen korottamisen tielle. Kotimarkkinoiden tilanne on edelleen erityisen vaikea, sillä ostovoima on ollut heikkoa usean perättäisen vuoden ja kuluttajien luottamus talouteen on edelleen vaisua.

– Kotimarkkinoilla toimivien yritysten kannalta on nyt tärkeää pidättäytyä kaikista ostovoimaa edelleen heikentävistä toimista, Heikkilä painottaa.

Arvonlisäveron korottaminen ja kotimaisen ostovoiman heikentäminen pahentaisivat entisestään hankalaa työttömyystilannetta. Kaupan alalta on hävinnyt viimeisen kahden vuoden aikana 15 000 työpaikkaa. Lisäksi tasaveron nostaminen on kaikkein pahinta myrkkyä pienempituloisille.

– Välillinen verotus nostaa tavaroiden ja palveluiden hintaa, joten se vähentäisi ihmisten ostovoimaa. Mitä järkeä olisi heikentää ostovoimaa entisestään, SOK:n Heikkilä kysyy.

S-ryhmä on tehnyt määrätietoista työtä omaa toimintaa tehostamalla ja halpuuttanut kansalaisten ostoskoria. Tätä hyötyä ei saa välillistä verotusta kiristämällä syödä pois.

–  Yritykset tarvitsevat toimintaympäristön ennustettavuutta. On tärkeää, että hallitus pitää kiinni lupauksestaan olla korottamatta kokonaisveroastetta. Nyt tärkeintä on löytää sopu yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. Lisäksi sääntelynpurkamista tulee määrätietoisesti jatkaa. Vuoden vaihteessa voimaanastunut aukiolojen vapauttaminen on ollut myönteinen signaali kaupan alalle, Heikkilä muistuttaa.

Lisätietoja: SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä, 010 76 80200