S-ryhmästä ja osuuskaupoista kesätöitä noin 13 000 nuorelle


25.01.2016

S-ryhmän myymälöissä ja ravintoloissa työskentelee ensi kesänä yhteensä noin 13 000 nuorta kesätöissä sekä Tutustu ja tienaa -harjoittelussa. Nuorista noin puolet on Tutustu ja tienaa -harjoittelijoita ja puolet kesätyöntekijöitä. Lisäksi jo työsuhteessa oleville osa-aikaisille työntekijöille tarjotaan lisätunteja kesällä.

S-ryhmä on eniten nuoria työllistävä yritysryhmä Suomessa. Kesätyöpaikkoja sekä Tutustu ja tienaa -harjoittelupaikkoja löytyy esimerkiksi Prismoista ja S-marketeista, ABC liikennemyymälöistä sekä majoitus- ja ravitsemisalalta. Tarjolla on muun muassa myyjän, liikennemyymälätyöntekijän tai tarjoilijan pestejä ja työtehtävät vaihtelevat avustavista vaativiin.

SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikulan mukaan kesätyöt ovat kahden kauppa.

– Tarvitsemme S-ryhmässä kesätyöntekijöitä vilkkaisiin sesonkeihin sekä vakituisen henkilöstön lomien ajaksi. Kesätyöntekijät saavat puolestaan työkokemusta, ehkä jopa elämänsä ensimmäisen työpaikan sekä tietysti tuloja.

Monelle kesätyöntekijälle S-ryhmä on tuttu työssäoppimis- tai TET-jaksolta tai opintojen ohella tehdyistä osa-aikatöistä.

– Meillä S-ryhmässä on tuhansia työntekijöitä, jotka aikoinaan tulivat meille kesätöihin, ja ovat sillä tiellä edelleen, Susa Nikula toteaa.

Osuuskaupat merkittäviä alueellisia kesätyöllistäjiä

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) tarjoaa tulevana kesänä yhteensä noin 700 nuorelle kesätöitä eli noin 50 työntekijälle aiempaa enemmän. PKO tarjoaa 200 kesätyöpaikkaa ja 500 nuorelle harjoittelupaikan. Valtakunnalliseen Tutustu ja tienaa -harjoitteluohjelmaan palkataan 300 14–17-vuotiasta peruskoululaista ja lukiolaista kahden viikon pesteihin. Ammattiin opiskelevien nuorten harjoitteluohjelman kautta 200 yli 15-vuotiasta pääsee kuukaudeksi harjoitteluun.

S-ryhmä on Vastuullinen kesäduuni -kampanjan (www.kesaduuni.org) kumppani. Kampanjan tavoitteena on haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän ja parempia kesätyöpaikkoja.