Nikkarin keväinen työkalumuistio


19.02.2013

Löytyykö kotoasi perinteinen työkalupakki? Jos vastauksesi on myöntävä, kuulut todennäköisesti ihmisiin, jotka hoitavat kodin pienet remontit ja kunnostustyöt itse.

Keväällä kotinikkarin työmaa siirtyy sisätiloista piha-alueelle. Tyypillisiä puhdetöitä ovat esimerkiksi terassin rakentaminen, pihavajan kunnostaminen ja aidan korjaaminen. Tekemistä riittää niin omakotitaloasujalla kuin mökkeilijälläkin.

Valikoimahankintapäällikkö Marko Väänänen SOK Rautakaupasta tietää, millaisia työkaluja remonttireiskat tarvitsevat kesäaikaan ulkotöissä.

– Vasara, saha, mitta, vesivaaka, puukko ja kirves. Sorkkarauta purkamista varten, Väänänen listaa terassin rakentamiseen tarvittavia perustyökaluja.

Arsenaalilla hoituvat tarvittaessa muutkin pienet piha-alueen rakennustyöt.

Maalla puuhastellaan perinteisesti

Perinteiset työkalut ovat suosiossa etenkin maaseudulla ja kesämökeillä, kaupungeissa käytetään enemmän sähkökäyttöisiä välineitä.

– Maaseudulla menee enemmän nauloja kuin kaupungissa, jossa taas ostetaan ruuveja, Väänänen kertoo.

Hän arvioi eron johtuvan siitä, että maaseudulla on totuttu tekemään työt käsin. Kesämökeillä taas ei välttämättä edes ole sähköjä. Mökin kylkeen rakennettu terassi onkin usein pienempi kuin kaupungissa sijaitsevan omakotitalon vastaava.

Perinteisten työkalujen käyttäminen ei ole vanhanaikaista. Vaikka kesämökille olisikin vedetty sähköt, valitsee moni silti käsisahan ja vasaran. Väänänen ymmärtää tämän hyvin.

– Työtahti voi olla vapaa-ajalla hitaampi. Mökillä on aikaa puuhastella.