Nälkäpäivä kutsuu auttamaan


12.09.2013

Suomen Punainen Risti haastaa kaikki auttamaan Nälkäpäivänä 12. – 14.9. Nälkäpäivä on koko kansan keräys, johon saavat osallistua kaikki halukkaat. Lipaskerääjiä ja lahjoittajia tarvitaan joka puolella Suomea.

Tällä hetkellä apua tarvitaan erityisesti Syyriassa ja sen naapurimaissa. Suomen Punainen Risti on yhdessä Saksan, Norjan ja Kanadan Punaisten Ristien kanssa rakentamassa aluesairaalaa Jordaniaan. Sairaala on syyskuussa avattavan pakolaisleirin yhteydessä ja sairaalassa tullaan hoitamaan Syyriasta tulleita pakolaisia. Jordanian Azraqissa on tällä hetkellä 20 Punaisen Ristin avustustyöntekijää.

– Ensimmäiset potilaat varaudutaan ottamaan sairaalaan Azraqin pakolaisleiriltä syyskuun alkupuolella, kertoo sairaalaprojektin johtaja Henna Korte.

Uudelle pakolaisleirille ja sen yhteyteen nousevalle sairaalalle on polttava tarve, sillä Jordaniassa oleva Zaatarin pakolaisleiri on lähes täynnä. Punaisen Ristin sairaalassa varaudutaan pakolaisten suureen määrään ja avun tarpeeseen.

– Suurin osa pakolaisista on naisia ja lapsia. Sairaalassa on hyvä valmius hoitaa synnyttäviä naisia. Lisäksi varaudumme muun muassa siihen, että monella pakolaisella sydän- ja verisuonitauti on jäänyt hoitamatta konfliktin aikana. Sairaalassa tehdään lisäksi pieniä leikkauksia ja vastataan ambulanssikuljetuksista, Korte luettelee.

Osa Nälkäpäivä-keräyksen tuotosta käytetään syyrialaisten auttamiseksi. Punainen Risti vetoaa lahjoittajiin ja kerääjiin, jotta mahdollisimman paljon apua saadaan vaikeassa tilanteessa eläville pakolaisille.

S-ryhmä on yksi SPR:n pääyhteistyökumppaneista teemalla arjen turvallisuus. Nälkäpäivänä vapaaehtoiset kerääjät liikkuvat S-ryhmän toimipisteissä kautta Suomen.