Näillä vinkeillä vähennät ruokahävikkiä


05.11.2013

4.–10. marraskuuta vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Viikon taustalla on tarve jakaa tietoa, vinkkejä ja ideoita ruokahävikin vähentämiseen. Hankkeen takana seisoo Kuluttajaliitto, joka järjestää lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa aiheeseen liittyviä tapahtumia eri puolella Suomea.

Tarve hävikin minimointiin on suuri. Suomalaiset heittävät vuodessa henkeä kohden keskimäärin 125 euron edestä ruokaa roskiin. Ruokahävikki kuormittaa yksittäisen kotitalouden kukkaron ja roska-astian lisäksi meidän kaikkien yhteistä ympäristöä.  

WWF ja Raisio ovat kampanjoineet erityisesti lapsiperheiden ruokahävikin vähentämiseksi julkaisemalla koululaisille suunnatun vihkosen.

 

Tässä muutamia WWF:n ja Raision yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla perheissä voidaan säästää rahaa ja ympäristöä.

  • Älä heitä hukkaan. Suomessa heitetään roskiin yli miljoona kiloa ruokaa päivässä. Lautanen tulee syödä tyhjäksi ja jääkaappi kannattaa järjestellä siten, että ensin syödään tuotteet, joiden parasta ennen -päivämäärä on lähentymässä.
  • Arvosta, älä yököttele. Ruokia ei tule tuomita, sillä jokainen ruoka on jonkun lempiruoka. Lasten tulee opetella syömään kaikkia ruokia yököttelemättä, sanoivat koulukaverit mitä tahansa. Lapsi voi vaikka maistaa päivittäin yhtä uutta makua, sillä eihän kokeilematta voi tietää pitääkö siitä. Makuaisti myös muuttuu lapsen kasvaessa.
  • Kasvikset tutuiksi. Luonnonvaroja säästyy sitä enemmän, mitä suurempi osa ruoasta nautitaan kasviksina. Lihasten tarvitsemaa proteiinia saa muun muassa soijasta, pavuista, herneistä ja pähkinöistä.  
  • Anna vuodenaikojen näkyä lautasella. Ennen syötiin sitä, mitä luonto antoi tai saatiin säilöttyä. Kesällä voi nauttia salaateista, syksyllä kotimaisista omenoista ja talvella hyvin säilyvistä juureksista.