Hotellin siivoustiimin idea vähensi tuhansia kumarruksia


16.02.2016

Porin Original Sokos Hotel Vaakunan siivoustiimin idea hotellihuoneiden roskisten paikan muuttamisesta nappasi S-ryhmän Hyvä työ -palkinnon. Käytännöllinen idea on parantanut ergonomiaa ja poistanut tuhansia turhia kumarruksia. Uusia töiden sujumista helpottavia ideoita tällä hyvällä työporukalla syntyy miltei päivittäin.

Aivan Porin kaupungin ytimessä torin laidalla sijaitsevan Original Sokos Hotel Vaakunan kerroshoitajilla on kokemusta vaikka muille jakaa.

– Ikähaarukkamme on 21 vuodesta 63:een eli elämänkokemusta on laidasta laitaan. Ja kun tuossa tosissamme laskettiin, niin siivousalankin kokemusta ja ammattitaitoa löytyy yhteensä 182 vuoden edestä. Positiivinen ladyenergia jyllää! hehkuttaa Original Sokos Hotel Vaakuna Porin hotellipäällikkö Riina Ojanen.

Kokeneesta naisistosta irtoaa ideoita, joista yksi nappasi viime vuonna jaetun S-ryhmän Hyvä työ -palkinnon. Hyvä työ -kilpailussa etsittiin töiden sujumista helpottaneita arkisia ideoita ja käytäntöjä.

– Vuonna 2013 hotellissamme tehdyn huoneremontin suunnittelun yhteydessä hotellipäällikkömme esitteli uusien huoneiden kuvia ja pohjapiirustuksia, jolloin yksi meistä heitti idean ilmaan: ”miksei me nosteta kylpyhuoneiden roskiksia seinälle?”  No, Riina vei idean eteenpäin sisustusarkkitehdille ja siitä se ajatus sitten lähti, naiset kertaavat tapahtumain kulkua.

Mallihuoneita rakennettaessa roskiksen sijaintia ja etenkin korkeutta mietittiin ja testattiin tarkkaan. Ne todettiin heti toimiviksi ja näin kaikki remontoitavat 76 huonetta saivat seinäroskiksensa.  

– Uskomme, että hyvä idea höystettynä hyvällä hakemuksella nosti meidät parhaimmistoon. Idean saa kopioida, meidän luvalla, reippaat naiset toteavat hymyillen.

Ei enää turhia kumarruksia

Mitä iloa keksinnöstä on sitten ollut? Paljonkin kuulemma. Työ on huomattavasti keventynyt ja työergonomia parantunut.

– Melkein 28 000 kumarrusta on jäänyt pois. Enää ei tarvitse kumarrella ottaaksemme vanhan roskiksen pois ja laittaaksemme uuden tilalle.

Myös asiakas iloitsee.

– Yleensä kylpyhuoneiden roskikset ovat jossain käsienpesualtaan alla, pahimmillaan bideesuihkuletkun ja vara-wc-paperirullien takana ja usein se polkukansikin on rikki. Nyt roskis on siististi aina omalla paikallaan ja sijoittelu mietitty käyttäjäystävälliseksi. Lisäksi kylpyhuone on siistimpi, kun tavarat ja asiat ovat paikoillaan. 

Hyvässä ilmapiirissä ideoita syntyy

Työtä on kevennetty ja helpotettu Porin Original Sokos Hotel Vaakunassa myös muilla tavoin. Kerroshoidon käyttöön on saatu muun muassa kärryjä.

– Ennen tavaroita kannettiin ympäri ämpäri taloa selkä ja olkapäät vääränä, mutta nykyään niitä saa työntää edellään, mikä keventää kuormitusta.

Työvälineet ovat Porissa kunnossa.

– Jos joku laite tai väline hajoaa, se korjataan tai hankitaan tilalle uusi. Meillä on käytössä myös vedetön siivous eli käytämme kostutettuja liinoja, eikä tarvitse veden kanssa lotrata. Pois ovat jääneet ajat, kun rättejä väännettiin kuivaksi ja kädet olivat kovilla.

Eikä tässä vielä kaikki. Energisellä naisjoukolla on salkku ideoita pullollaan. Mitä esimerkiksi?

– No, ei kai me niitä paljasteta! Aiomme voittaa ensi vuonnakin Hyvä työ -palkinnon! naiset nauravat.

– No, totta puhuen ideoita tulee päivittäin ja toiset menevät kehitykseen ja toiset haudataan. Pääasia on, että innovoidaan ja työilmapiiri on sellainen, että ideoita tulee ja niitä uskalletaan viedä eteenpäin, Riina Ojanen toteaa.

Mikä on porukkanne salaisuus? Miksi juuri teistä kumpuaa idea toisensa jälkeen?

– Ehdoton valttimme on hyvä työilmapiiri, toisen ihmisen kunnioitus ja toisen hyväksyminen sellaisena kuin hän on. Murjottajat ja mököttäjät eivät tähän porukkaan kuulu. Työmme on fyysisesti aika raskasta sekä tehotavoitteet ovat kovat, ja yksi asia, millä tätä työtä jaksaa, ovat ehdottomasti mukavat työkaverit!

Porin siivoustiimin vinkkejä hyvään työntekoon:
1. Pidä työstäsi ja ole siitä ylpeä.
2. Kunnioita toisia ihmisiä ja heidän tapaansa tehdä töitä.
3. Huolehdi itsestäsi.
4. Hyvä laatu lähtee korkeasta työmoraalista. Tästä vastaat sinä itse.
5. Pidä yllä hyvää työilmapiiriä omalla kivalla käytökselläsi!

Teksti Merja Laksola
Kuva Johanna Sjövall

Lähde: Ässä-lehti 1/2016