Autoile edullisemmin


08.06.2013

Jokainen meistä tuntee kaverin, joka kiihdyttää kovaa, jarruttaa kirskuen lyhyesti ja terävästi eikä pudota kierroksia edes kaarteissa. Ajotyyli on arvaamaton, aiheuttaa kitkaa liikenteessä ja kuluttaa turhaan polttoainetta.

Suomalaiset öljy-yhtiöt – esimerkiksi ABC – osallistuvat hiilidioksidipäästöjen vähentämisvaatimukseen energiatehokkuussopimuksella. Sen yhtenä tavoitteena on neuvoa autoilijoille yksinkertaisia, mutta tehokkaita taloudellisen ajon keinoja. Niillä säästää autoilun kustannuksissa ja kuluttaa vähemmän energiaa.

Polttoaineen säästämiseen on muitakin niksejä kuin ennakoiva ajotyyli ja tasainen nopeus.

Yksinkertaisia säästöniksejä

Lähesty kaarteita sopivalla nopeudella käyttämättä jarruja. Nosta jalka kaasupolkimelta ajoissa niin, että vaihde vielä vetää. Jarruta moottorilla. Se säästää polttoainetta ja vähentää pakokaasupäästöjä.

Aja ylämäessä mahdollisimman isolla vaihteella ja pidä kaasupoljin melkein pohjassa. Moottori on hyvä sammuttaa yli minuutin pituisten pysäysten ajaksi. Käynnistä auto painamatta kaasupoljinta.

Isompi vaihde on viisainta valita mahdollisimman pian. Ihanteellinen kierroslukumäärä vaihtelee moottorityypeittäin, mutta myös liikenteestä ja säästä riippuen. Hyvä nyrkkisääntö tähän on vaihtaa viimeistään kierrosluvussa 2500 kierrosta minuutissa.

Seuraa rengaspaineita aika ajoin ja varsinkin ennen pitkää matkaa. Jo neljänneksen liian pienistä rengaspaineista on monta haittaa: ne heikentävät auton ohjattavuutta, pidentävät jarrutusmatkaa ja vievät kaksi prosenttia enemmän polttoainetta.

Ilmastointilaite on helpotus helteellä, mutta myös melkoinen energiarosvo. Parin asteen viilennys lämpötilaan nostaa polttoaineen kulutusta jopa 20 prosentilla.