ABC panostaa kotimaisiin biopolttonesteisiin


14.01.2016

Suomi toimii suunnannäyttäjänä, sillä Kajaaniin rakennetaan uutta Cellunolix®-bioetanolitehdasta. Kyseessä on maailman ensimmäinen tehdas, jossa tuotetaan sahanpurusta bioetanolia kaupalliseen tarkoitukseen. Tehtaan rakennuttaa SOK:n ja St1:n omistama North European Bio Tech Oy (NEB).

Kajaanissa tuotettua etanolia tullaan käyttämään biokomponenttina myös ABC-asemilla myytävässä tavallisessa bensiinissä, ja siitä valmistetaan flexifuel-autoihin sopivaa kotimaista E85-polttonestettä. Tehtaan rakentaminen etenee aikataulussa ja tuotanto alkaa vajaan vuoden kuluttua.

EkoFlex E85 on ABC:lle tärkeä tuote, koska ketju haluaa tarjota autoilijoille tutun bensan lisäksi myös ympäristöystävällisempiä polttonesteitä.

– ABC on panostanut systemaattisesti E85-jakeluasemien määrän kasvattamiseen, ja tällä hetkellä EkoFlexia voi tankata 66 ABC-asemalla. E85:llä voidaan tehokkaasti lisätä kotimaassa tuotetun uusiutuvan energian määrää liikenteessä. Flexifuel-autojen lisäksi Suomen teillä liikkuu satoja tuhansia vanhoja bensiiniautoja, joiden etanolimuunnoksen E85:lle soveltuviksi valtionhallinto mahdollisti viime syksynä, ABC:n kehitysjohtaja Tiina Vehmala-Viksten kertoo.

Kotimaisuus ja vastuullisuus ovat ABC:n kantavia arvoja. Siksi ketjulle on tärkeää, että asiakkaille voidaan tarjota kotimaisia komponentteja sisältäviä ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia polttonesteitä. Lisäksi sahanpurusta valmistettu liikenteen etanoli tukee erinomaisesti Suomen hallituksen tavoitetta lisätä kestävistä raaka-aineista tuotettujen kotimaisten biopolttoaineiden käyttöä.

Polttonestettä biojätteistä ja mäntyöljystä

ABC-asemien EkoFlex E85- ja Smart Diesel -polttonesteet ovat osalle tuttuja, mutta monille vielä tuntemattomia tuotteita. Vajaan vuoden kuluttua valmistuva Kajaanin etanolitehdas lisää kotimaisten biopolttonesteiden tuotantoa ja tunnettuutta entisestään.

Vain ABC-asemilla myytävä EkoFlex E85 -polttoneste on kotimainen tuote, joka soveltuu erinomaisesti suomalaisiin olosuhteisiin. Suurin osa polttonesteestä on bioetanolia, jota valmistetaan tällä hetkellä elintarviketeollisuuden biojätteestä, kuten myyntiin kelpaamattomista leivistä.

Myös diesel voi olla älykästä ja ympäristöystävällisempää. ABC:n Smart Diesel -polttoneste sisältää uusiutuvaa suomalaista UPM BioVerno -dieseliä, jota valmistetaan sellun tuotannon tähteenä syntyvästä mäntyöljystä. UPM BioVerno lisää Smart Dieselin ympäristöystävällisyyttä, sillä se vähentää autoilun kasvihuonekaasupäästöjä (CO2-päästöjä) huomattavasti, jopa 80 % verrattuna fossiiliseen dieseliin.